Välkommen till Lady Beauty´s kennel

 

 

King Charles

 King Charles Spaniel


Borg

 

  Bakgrund:
Hundar av spanieltyp har funnits i Europa sedan forntiden och i England har dvärgspaniels förekommit sedan kung Karl II:s tid. (1660-1685). Rasnamnet king charles härrör också från denna monark, som anses ha varit en mycket stor beundrare av just dvärgspaniel. I början av 1800-talet infördes till england trubbnosiga hundar från ostasien och dessa korsades med redan befintliga dvärgspaniels. Detta gav upphov till våra dagars king charles spaniel, som fick sin slutliga utformning som rastyp på 1830-talet.

 skillnad mellan en Charlie och en Cavalier

Här ser ni tydligt skillnaden mellan en King Charles och en Cavalier!

King charles spaniel

Historik

Rasens hemland är England. På 1600-talet ägde kung Charles II många av dessa små spanielhundar. Rasen har därefter levt kvar i landet, men har också varit en uppskattad knähund runtom i de europeiska hoven. I Sverige har rasen sparsamt förekommit alltsedan 1887 då den första individen tros ha importerats. På 60-talet importerades flera hundar och den är idag en numerärt mycket liten ras.

Användningsområde

Rasen är en utpräglad sällskapshund som verkligen tycker mycket om människor. Den är en utmärkt kompis på långa promenader.

Det finns även de som tränar lydnad, agility och rallylydnad med dem.

Hälsa

Det förekommer både ögonsjukdomar och hjärtfel. Rasklubben har avelsrekommendationer för detta. I dagsläget är situationen optimistisk.

Egenskaper / Mentalitet

Den är glad, tillgiven och lättlärd och vill vara med överallt. Rasen är mycket lättanpasslig.

Storlek och utseende

Vikt ska enligt standarden vara 3,6–6,3 kg, men i verkligheten är den vanligtvis 5–9 kg. Mankhöjd är ca 30 cm. Den är en svagt rektangulär hund, vilken förekommer i fyra färger; trefärgad, blenheim (vit med röda stora fläckar), ruby (röd), black and tan (svart med röda tecken). Den är en charmig trubbnos, det vill säga den har ingen lång nos och skall ha ett lätt underbett.

Pälsvård

Den ska kammas och borstas igenom en gång i veckan. Mkt lättskött.

Övrigt

Förväxla inte king charles spaniel med rasen cavalier king charles spaniel, vilken är mycket snarlik och har en något längre nos samt saxbett. Huvudformen är ej densamma.